Prčanj i Kotor

Prčanj je malo mjesto dio grada Kotora, samo 3 km udaljeno od centra - starog dijela grada Kotora koje je pod zaštitom UNESCA, idealno za odmor, rekreaciju, džogiranje uz more, ribanje, jedrenje na dasci ili vožnju sup daske. Daleko od uobičajene gužve grada ali ipak blizu centra Kotora. Stručnjaci smatraju da se upravo ovdje, u Prčnju spajaju lijekovite ruže vjetrova i da je oaza zdravlja za liječenje respiratornih problema. Mnogi umjetnici i poete pronalazili su inspiraciju i utočište za odmor na Prčanju.


Vijugasta obala pravi rtove i uvale. Rtovi Prčanja su Glavati (tako nazvani po kotorskoj plemićkoj porodici Glavati), Tri Sestre (Tre Sorelle, po legendarnoj zgradi iz 15v), Grasovo i Markov rt. Dvije su morske uvale: Pavlovica i sv.Ana. Na Prčanju ima pet izvora žive vode, generalno Prčanj ima mnogo zdrave vode. Klima je blaga tako da se samo u januaru i februaru, i to rijetko, temperatura snizi do 0 C, prosječna temperatura zimi je do 10 C iznad nule.Rijetko pada snijeg i obično se zadrži samo par sati. Usled toga što je Kotorski zaliv okružen visokim brdima, vjetrovi su zimi rijetki, na jesen preovladavaju južni vjetrovi koji donose kiše a u januaru i februaru sjevernjak (bura) koji uvalu Glavati štiti brdo Vrmac. 

Kotor, za koji se smatra da je osnovan još u I vijeku od strane Rimljana je jedan od najstarijih primorskih gradova Mediterana i uvijek je bio važan strateški grad u odbrani granica, svjedoči o bogatoj istoriji Rimljana, Ilira, Venecije, Raške, Rusije, Francuske u vrijeme Napoleona, Austrije koje su vladale ovim gradom. Pomorska tradicija se oduvjek njegovala i koliko je poznato, smatra se da je upravo ,, Bokeljska mornarica Kotora‘’ jedna od najstarijih postojećih pomorskih institucija na svijetu (osnovana prema nekim istorijskim indicijama još 809god). Interesantan je podatak da se smatra da je u toku austrijske vladavine pomorstvo Boke raspolagalo sa 131 jedrenjakom sa ukupno 36.175 tona.

U to vrijeme je kapetan Ivo Visin iz Prčanja, kao prvi podanik austrijskog carstva, sa svojim jedrenjakom „Splendido“ od 300 tona i sa 11 ljudi posade, oplovio svijet i za taj podvig dobio brojna priznanja, od kojih je najvažnija zastava za pomorske zasluge, jedina te vrste koja je dodijeljena jednom pomorcu ,, Merito navale”, kao prvi pomorac koji je pod austrijskom zastavom oplovio svijet. Ova zastava se danas čuva u Bogorodičinom hramu u Prčnju. U istom periodu, sredina 19vijeka, čuveni Prčanjanin konte Anton Luković brodovlasnik i vlasnik 12–est jedrenjaka poslovao je na relaciji Velika Britanija-Evropa i ostvario značaj doprinos za ekonomiju Kardifa i Velsa te je izabran za potpredsjednika britanske Privredne komore sa sjedištem u Londonu.


Brojni su zaštitnici pomoraca u Kotoru : Sv. Nikola (kome je posvećen praznik zaštitnika pomoraca koji se obilježava 19.Decembra ) , Gospa od Škrpjela kojoj su Peraštani posvetili baroknu crkvu izgrađenu od strane Venecijanaca na vještačkom ostrvu koje je , smatra se , 200godina građeno od bačenog kamenja i ostataka starih brodova .Svake godine , 22.jula Peraštani i Bokelji slave u ,, Fašinadi ‘’ početak gradnje crkve ,tradiocionalni je običaj da se barkama dolaze ispred ostrva i baca kamenje u more ...